V75 ÅBY Omgången: På Åby är det ofta tuffa slutstrider, tack vare open stretch, speciellt i jämna V75 lopp. Kul. Tror att bästa hästen vinner oftare på Åby än på andra banor. Rolig omgång utan superfavorit vilket gör att det känns öppet på förhand och jag tror igen på bra utdelning.

  SPIKEN :  Linslusen AU – Spets och slut

OBSERVERA, Allt när det gäller statistik gäller svenska hästar, starter i sverige.

Avd 1: Favoriten Dernier Viking har tagit 14 segrar varav 5 på lång distans, men visade ju för tre starter sen hur grym hon är på långt när hon pulveriserade en sån bra häst som Calvin Borel, då gick hon barfota. Det har hon inte kunnat göra de två senaste starterna och skor på gör henne till en mer ”vanlig” häst. Faktum är att de senaste loppen hon vunnit med skor var mycket enkla med lågt förstapris ,kalmar den 6/6 2014 20.000:- i första och före det Åby 25/12 2013 med 12.000:- i förstapris. Jag tror att det kan vara en favorit i fara, trots att hon bara möter ston denna gång. Dernier Vikings galopp procent från liknande lägen är 53%, hon fungerar knappt hälften av gångerna. Den som annars gillar lång distans bäst av övriga är Fruitcake som har totalt 9 segrar varav 3 på lång distans. Fruitcake visade form vid seger senast i ett litet fält, speeden hon visade till slut var grym, riktigt lyste av form, måste räknas tidigt. Corinne af Solnäs står bra inne i loppet och har segrat över distansen det har även Ahsoka och Star di Poggio som även startat i tuffare gäng på slutet. Steady Brodda var med i samma lopp som Corinne af Solnäs senast och blev då trea efter Jetset, i samma lopp slutade Corinne 5:a. Whats Your Limit får Örjan i sulkyn igen och har visat att hon klarar distansen, det är spelvärdes spik i omgången. Utgång på Dernier Viking, fungerar hon vinner hon, i annat fall är FRUIT CAKE första utmanare.  

Avd 2: Här lär det bli rusning från start. Många som vill åt ledningen, Anna har vunnit alla 4 gånger hon fått ledningen. Det har även Mellby Cieron 2 gånger i ledningen 2 segrar. YOGGI COMPOSITE 8 ggr/6 segrar (Mest i monte och blir kolossalt överspelad här). MESCAL 10 ggr/ 5 segrar och LOVE PALEMA 13 ggr/ 9 segrar. Så spetsstriden blir spännande, snabbast första biten tror jag är MESCAL även om LOVE är riktigt snabb de allra första stegen. Men i liknande lopp blir det ofta för hård körning första biten och de som inte är med i startrusningen kan profitera på det, som MELLBY CICERON, THE TRUE F., JE T´AIME RUINART och speciellt BREIDABLIKS G.T. som jag gillar, stark och bra häst som alltid går hela vägen in, lär attackera tidigt.  Svårt lopp som kräver många garderingar om man inte chansar och spikar spetsfavoriten MESCAL som är pilsnabb från start. HANK VON HÅLERYD blev störd till galopp senast i finalerna, gick riktigt bra till slut efter det och hade kanske kunnat utmana King Sir Kir utan galoppen, måste räknas tidigt. Liksom THE TRUE F. Vars avslutning på Solvalla senast var riktigt fin, kan nog vara ännu bättre nu.

Avd 3: MASTER CROWE är en undantagshäst, som brorsa till COMMANDER har han ögonen på sig, han har vunnit 7 av karriärens 9 starter, ryktet säger att han är ryysligt bra, vinner nog detta. Flemming Jensen har höga tankar om sin WAM BAM BOO som har hög kapacitet för klassen, måste med på systemet trots spåret. BARKEVIOUS MINGO är den som är snabbast från början om inte Björn får snurr på MASSITJ från springspåret. Även RUN CEASAR RUN är snabb från start och är väl den som möjligtvis kan utmana mina favoriter. Annars så är BRAVO NAVARONE en häst jag gillar, startade på V75 i våras och gjorde det bra som 2:a och 3:a och efter en sämre prestation har varit borta ett tag, i comebacken gav hästen ett liknande intryck som förut, stark men ospeedig. Skulle den vara förbättrad kan den blåsa ner allt, för kapacitet finns det gott om i denna kuse.

Avd 4 : Lärlingslopp spårtrappa. Räcker för att man ska gardera hårt. CARLOS GREENWOOD är loppets Dr.Jekyll och Mr Hyde. Då han galopperar lika ofta som han tar ledningen, har loppets bästa segerprocent 41% 7 segrar på 17 starter, men har galopperat hälften av sina starter med liknande lägen, och faktiskt de två gånger han startat med tredjespår har han galopperat i starten. Inget att lita på men felfri torde han vinna. UTAC är startsnabb och härdad mot tuffa konkurrenter. QUALIS TALIS startar bara mot tuffa hästar, på tur nu för en seger, satt fast sist i finalerna, öppnade väldigt bra senast och skulle hon få en bra start blir hon svår att ta ner. SHEER BLISS löper bra men vinner inte ofta i sån här konkurrens. Det samma gäller för BEVERLY BOULEVARD och TACK WEE*. STORM CLOUD gick en mycket tung spurt senast satt då långt bak men räckte inte fram till Masai Southwind och Catch the chash. Är inte snabb ut och kan hamna långt bak igen med bra lopp segerstrider hon.

Avd 5: LINSLUSEN A.U.  har tänt till sen han bytt tränare, gjorde ett mycket bra lopp som 2a senast från spår 12 på kort distans, visade att formen är på topp, är mycket startsnabb och spetsfavorit tillsammans med SHOGUN D.K. Som kan öppna som en blixt, även han visade ruggig form senast när han blev 2a från svårt utgångsläge men galopperar ofta. Även AUGUSTUS F. är snabb och gillar kort har aldrig torskat felfri med Jonny Takter har vunnit 7 av de 10 ggr han gått i ledning. TOP OF THE WORLD gillar verkligen kort distans har vunnit 4 av de 5 gånger han tävlat på kort. Med tanke på att jag tror att LINSLUSEN är snabbast från start och att SHOGUN galopperar lika ofta som han går felfritt så får LINSLUSEN bli veckans spik. Spets och slut är tanken.

Avd 6: Veckans Gulddivision har några hästar som sticker ut och som bör göra upp om segern. Nahar vann en gulddivision senast, prestationen var inget att ta till sig då loppet blev billigt och som det blev kört var han skyldig att vinna. Kan vinna här också men är inte min favorit trots att det är för honom passande lång distans. YOUANA har tjänat över 1,3 miljoner på sina tre senaste starter som hon gjort mot ston, vilat ett tag så formen är ett ? CANDOR HALL vann senast på bra tid på lång distans. DREAMS TAKE TIME galopperade senast men var riktigt bra i starten före det. Även NAROLD VOX gillar lång distans, slog andrahandsfavoriten CANDOR HALL över 3180 m sist dom möttes. Spetsstriden står mellan JETAIME EXPRESS och YOUANA

Avd 7: ONLY ONE WINNER vann finalen senast bakifrån och var i mina ögon oerhört bra då. Det var en stor överaskning då han inte vunnit bakifrån sen han var i början av sin karriär. Har nu bakspår igen och har gått upp en klass,normalt borde man dissa en sådan häst, men intrycket senast var grymt och han räknas även här. Dock tycker jag inte att han borde vara favorit, och definitivt inte veckans största. BERGSHULTS LEFFE vann i silverdivisionen näst senast från bakspår och var mycket duktig trea senast i finalen även det från bakspår, borde räknas tidigt nu från kanonläge, ska köras bakifrån enligt stallet.POKER KRONOS var det stort skrik på senast, galopp då, galopp även gången före det, farlig att räkna bort. Spetsstriden är svår att bena ut PIONEER F.H. är nog snabbast från start, men vill nog släppa, tidigt framme och vill överta är nog JONATHAN PALEMA som vunnit 6 av de 9 gånger han körts i ledning. ONCEFORALL FACE är ny i klassen och inte nog snabb att spetsa och med mitt scenario hamnar han invändigt, är dessutom väldigt osäker och felar lika ofta som han går felfritt. TALK THE TALK blev stort stallskrik på Romme, felade då bättre läge nu.

Mest spelvärda skrällar är: FRUITCAKE och THE TRUE F.